Vegetarisch barbecuen

Vegetarisch barbecuen is voor iedereen lekker

Nederland telt ongeveer 750.000 vegetariërs. En het zal jullie niet verbazen dat vegetariërs ook houden van gezellig (vegetarisch) barbecuen. Maar vegetarische gerechten zijn allang niet meer alleen voor vegetariërs. Vegetarische gerechten zorgen voor een perfecte afwisseling tussen het vlees en vis door. Reden genoeg om een aantal populaire en makkelijk te bereiden vegetarische heerlijkheden met jullie te delen.

Groentespiesen

Allereerst bespreken we de groentespiesjes. Het voordeel van deze spiesjes is dat ze op de barbecue snel gaar zijn. Je kunt groentespiesjes op allerlei verschillende manieren marineren. Hieronder het recept en de bereidingswijze van een heerlijke en kleurrijke groentespies met tofu voor geslaagd vegetarisch barbecuen. Ingrediënten (voor 4 personen)

 • 1 Blok tofu
 • 1 rode, 1 gele en 1 groene paprika
 • 1 doosje champignons
 • 2 grote uien
 • 1 klein ui
 • knoflook
 • olijfolie
 • ketjap

Allereerst moet de tofu gemarineerd worden. Na het uitlekken van het blok moet je de tofu in blokjes snijden. Marineer deze blokjes vervolgens ongeveer 30 minuten in ketjap. Maak de groenten (paprika, de grote uien en champignons) goed schoon en snij ze grove stukken (champignons in tweeën). Rijg de ingrediënten om en om aan de spiesen. Als laatste het kleine ui en een teentje knoflook fijnsnijden en mengen in de olijfolie. Smeer de spiesen in met dit mengsel en leg ze gedurende 10 minuten op de barbecue. Draai de spiesen af en toe om en eventueel na het grillen bestrooien met een beetje zout.

Gepofte aardappelen

De gepofte aardappel behoort tot het tweede gerecht voor vegetarisch barbecuen. Voordelen van de gepofte aardappel zijn dat het makkelijk te bereiden is en dat je de vulling kan variëren. Eerst maak je de aardappel goed schoon. Vervolgens verpak de hele aardappel in aluminiumfolie en leg je hem op het indirecte stuk van de barbecue, als je barbecue dat niet heeft leg je hem helemaal aan de zijkant (niet op het heetste stuk). Pof de aardappels in een gesloten barbecue 15 tot 20 minuten. Bij een open barbecue duurt het wat langer en zal je de aardappel af en toen moeten draaien. Als je de aardappel van de barbecue afhaalt moet je de aluminiumfolie zover naar beneden halen zodat je de aardappel diep kan inkruien en een beetje kan openvouwen. Kies vervolgens een vulling naar keuze (bijvoorbeeld: crème fraîche, kruidenboter, roomkaas, tzatziki, guacamole of zure room met bieslook, peper en zout). Na het vullen van de aardappel moet je het folie weer losjes helemaal om de aardappel vouwen en een minuut of 5 laten staan.

aardappel

Maiskolven

Het derde en voorlopig laatste vegetarische gerecht is een maiskolfvariatie. Mais is net als de vorige gerechten makkelijk te bereiden en erg populair voor vegetarisch barbecuen. Hieronder het recept van een heerlijke Italiaanse variant op de maiskolven van de barbecue. Ingrediënten (4 personen)

 • 4 verse maiskolven (met blad)
 • 1 eetlepel verse oregano
 • 1 eetlepel verse bladpeterselie
 • Parmezaanse kaas
 • Olijfolie, peper en zout

Laat eerst de maiskolven een half uur weken in koud water en laat ze vervolgens goed uitlekken. Meng 3 eetlepels olijfolie met de peterselie en oregano. Trek de bladeren van de maiskolven naar beneden, maar haal ze er niet helemaal af! Verwijder vervolgens het hooi en kwast de mais is met het eerder gemaakte mengsel. Vouw nu de bladeren terug om de kolf en maak het bovenin vast met bijvoorbeeld een touwtje. Leg de maiskolven een klein kwartier op het midden van de barbecue en draai ze af en toen om. Als de maiskolven klaar zijn kan je de bladen verwijderen en de mais bestrooien met geraspte Parmezaanse kaas, peper en zout. Nu heerlijk genieten van vegetarisch barbecuen!

Herman74