BBQ Feest Planning

Ben je van plan om een BBQ feest te organiseren? Hartstikke leuk en gezellig, alleen vergt dit voorbereiding en daarvoor heb je een strakke planning nodig. Om je een handje te helpen vind je hier onder de belangrijkste stappen die je moet aanhouden om een geslaagd BBQ feest te geven.

Stap 1 – 1 week van tevoren

Maak een gastenlijst en stuur iedereen een uitnodiging, of bel iedereen op.

Bedenk je menu en maak een booschappenlijst. Als er vegetariërs mee eten, informeer dan naar hun wensen. Kijk of iemand van je vrienden of famillie kan helpen bij de organisatie. Bijvoorbeeld vrijwiliigers voor het maken van salades of desserts, zodat jij je richten op de grill. Als je een gasbarbecue gebruikt, zorg er dan voor dat je eventueel reserves hebt. Als je spullen moet lenen of huren maak dan duidelijke afspraken hierover.

Stap 2 – 2-3 dagen voor het BBQ feest

Begin een paar dagen van tevoren met de voorbereiding voor het BBQ feest. Maak een lijst van dingen die je nog nodig hebt of nog moet doen.

Eten & Drinken (Alcohol en frisdrank)
Papieren borden, servetten, handdoeken en plastic gebruiksvoorwerpen. Het is aan te raden om wat meer gebruiksvoorwerpen in huis te hebben dan het aantal gasten dat is uitgenodigd.
Speciale decoraties, tafelkleden, vlees, vis of iets anders dat je nodig hebt.
Maak alvast beginnetjes voor bijvoorbeeld voedsel dat ingevroren moet worden, snacks of mixes.

 

Stap 3 – 1 dag van tevoren

Pak het ijs dat je nodig hebt voor de drankjes.
Pak alle bederfelijke en last-minute spullen die je nodig hebt.
Vergeet niet de specerijen, mayonaise, mosterd, saus en augurken etc. Bereid je salades en bel je aangewezen salade-makers als herinnering. Of kies gewoon bereide salades bij de supermarkt.
Versier de feest gebieden en dek de tafels en werkruimte.
Ontdooi bevroren producten.

 

Stap 4 – De BBQ feestdag

Zet de borden, bestek en BBQ gereedschappen alvast klaar in de ochtend. Zorg dat je al het gereedschap bij de hand hebt, zodat je niet naar binnen hoeft te rennen om iets te halen. Ongelukken gebeuren vaak wanneer de grill onbewaakt is.
Voor het grillen van groenten is het alvast goed om deze voor te bereiden en in folie te rollen als dat nodig is. Vergeet niet dat de maïs en aardappelen ongeveer een uur eerder op de grill moeten dan het vlees.
Zorg voor drank tafels en laat iedereen zichzelf bedienen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een grote bak met ijs waarin je blikjes en flesjes drinken koud houdt. Dit zorgt er ook voor dat niet iedereen naar binnen gaat en in de koelkast gaat graaien.Zodra je gasten komen, probeer hen dan alvast een paar taakjes te geven, zoals opruimen en andere werkzaamheden. Zijn er kids aanwezig? Zorg dan voor wat spelletjes of ander vermaak. De kinderen moeten zoveel mogelijk buiten de kookhoek blijven vanwege de gevaren.Zorg voor een grote container (of twee) met een grote plastic zak erin. Laat je gasten weten dat ze daar al het afval in kwijt kunnen. Paar rollen keukenpapier zijn ook altijd handig om de buurt te hebben.

Nu kun je wat rustiger aandoen en zelf ook genieten. Een geslaagd BBQ feest toegewenst!

Herman74