BBQ veiligheid is niet geheel onbelangrijk. Het is mooi weer en dan gaat er niets boven een barbecue lekker in de tuin. Door al het enthousiasme worden de gevaren wel is over het hoofd gezien. Om de gevaren te voorkomen vind je hieronder enkele belangrijke BBQ veiligheidstips.
Een goed begin is het halve werk!
- Plaats de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond.
- Kies een plek uit de wind of houdt rekening met de windrichting, zodat je gasten niet onnodig in de rook hoeven te zitten of last hebben van overwaaiende vonken.
- Steek een houtskoolbarbecue tijdig aan, zodat deze minimaal 30-45 minuten kan voorbranden.
- Begin pas met bakken wanneer de vlammen helemaal verdwenen zijn en de kolen en/of briketten gloeien.
- Keer het vlees of de vis om als het niet meer aan het rooster plakt. Vlees dat aan het rooster of aan de bakplaat kleeft niet lostrekken, het vlees laat vanzelf los.
- Gebruik een tang en géén vork om het vlees te keren, zo gaan er geen vleessappen verloren.
BBQ veiligheidstips
- Pas op met brandbare of loshangende kleding.
- Spuit nooit aanmaakvloeistof op gloeiende kolen.
- Houd spelende kinderen en huisdieren uit de buurt.
- Plaats een gasfles van een gasbarbecue nooit onder de barbecue, maar zet deze er altijd naast!
- Controleer bij het uitzetten van een gasbarbecue nogmaals of je de fles goed hebt afgekoppeld en of die gesloten is.
- Houd een emmer water of zand bij de hand om het vuur te doven.
Bij verbranding van de huid tenminste 10 minuten koelen met zacht stromend, lauw leidingwater In het volgende blog zullen we de BBQ valkuilen bespreken. Houdt ons in de gaten!