BBQ valkuilen

BBQ valkuilen zijn er volop, maar zijn ook makkelijk te voorkomen. Hieronder een overzicht met de meest voorkomende BBQ valkuilen en hoe je deze het beste kunt voorkomen.

  • Één van de veel voorkomende BBQ valkuilen is om vlees te bereiden dat niet volledig ontdooit is. Als het vlees nog licht bevroren is in het midden, dan wordt het vlees onvoldoende verhit. Van buiten lijkt het perfect, maar grote kans dat het van binnen nog steeds rauw is.
  • Vermijd aanstekervloeistof als je op houtskool gaat grillen. Het chemische goedje kan de smaak van het eten aantasten. Gebruik liever aanmaakblokjes of een krant met een elektrische aansteker. Je proeft onmiddellijk het verschil. Een kolenstarter maak het nog een stuk eenvoudiger.
  • Laat de barbecue altijd eerst op temperatuur komen. De kolen of brikketten moeten wit/grijs zijn en dat kost even tijd. Zodra deze kleur zichtbaar wordt pas het vlees erop.
  • De volgende BBQ valkuil is het vlees op de juiste temperatuur bereiden. Heet en snel is namelijk niet het beste voor het vlees. Zorg voor de juiste temperatuur.
  • Om de gerookte smaak en malste vlees te krijgen, is het noodzakelijk om lang en langzaam te bereiden. Alleen biefstuk dat meteen dichtgeschroeid moet worden is hierop een uitzondering.
  • Als je speciaal hout gebruikt, wees er dan zeker van dat het oud hout is. Het gebruik van groen hout geeft een bittere smaak op al het vlees, zeer onsmakelijk!
  • Leg de deksel op de BBQ en laat deze dicht! Een grote BBQ valkuil is dat de deksel steeds wordt open gemaakt om het vlees te controleren. Elke keer dat je de klep openmaakt, laat je de temperatuur van de grill zakken.
  • Gebruik een kernthermometer bij grote stukken vlees.
  • Relax. Het vlees loopt niet weg!
  • Wil je sauzen gebruiken terwijl je vlees op de grill ligt, zorg er dan voor dat het vlees weinig suiker bevat. Suiker verbrandt bij een lage temperatuur en zal het vlees zwart maken.
  • De laatste, maar behoort zeker niet tot de minste BBQ valkuilen is kruisbesmetting. Gebruik nooit het zelfde bord of tang om het eten terug te brengen. Gebruik een aparte tang voor rauw vlees en gaar vlees. Dit is puur een kwestie van voedselveiligheid. Je wilt niet dat je BBQ feest geruïneerd wordt door voedselvergiftiging.
Herman74