Ayam Taliwang: Indonesisch voor op de barbecue!

Ayam Taliwang Indonesisch voor op de barbecue

Hallo!

Mijn naam is Robert van de Ven en ik kom uit de hoofdstad van Brabant: ‘s-Hertogenbosch. Mij is gevraagd om blogjes met recepten of andere leuke informatie door bbq.nl te schrijven. Nou het zal vast geen verassing zijn maar dat ga ik dus doen! Ik wilde kort wat over mijzelf vertellen voordat ik volledig los ga! M’n naam en woonplaats weten jullie dus al, ik ben verder 35, werk en ik ijshockey er ook nog bij. Bbq-en en koken is echt mijn passie waarin ik mijn creativiteit kan uiten. Ik zou mijn stijl van koken omschrijven als pittig, weinig lif lafjes maar bomvol smaak. Mijn vader komt uit Indonesië dus daar zit veelal een connectie in.

Sinds een tijdje ben ik Ruigemannen op instagram en ben ik aan het kijken hoe of wat ik dat kan uitbouwen! Neem eens een kijkje enne vergeet natuurlijk niet te volgen! ?

Om m’n verhaal toch meteen t voorzien van een leuk receptje: Ayam Taliwang! Oftewel hete kip van de bbq. Ik gebruik hiervoor zelf gemaakte sambal, het recept hiervan volgt in een volgend blogje!

Nodig:
– 1 hele kip, opengesneden ala butterfly
– Zelfgemaakte sambal badjak trassi
– 2 Lente uitjes
– 2 Citroenen
– Bosje koriander
– 2 verse rode chili’s
– Bbq
– Kolen/briketten

Voorbereiding:
Bereid de bbq dusdanig voor dat je een koele zone hebt en een warme zone.

Snijd de kip over de rug kant in en druk deze plat. Je hebt de kip nu in een butterfly kip veranderd! Goed bezig! Snijd de kip in bij de poten en de filet, dit zal zorgen dat de kruiden daadwerkelijk in het vlees zullen trekken. Smeer de kip in met de olie van de zelfgemaakt sambal. Niet met de sambal zelf want dit zal in het begin stadium verbranden.

Zet de kip weg terwijl de bbq opwarmt .

Snijd je garnituren:
Citroen in parten en de koriander, lente-ui en chili fijn snijden en apart zetten in ijswater.

Op de barbecue:
De kip met de huid als eerst op het hete gedeelte leggen. Bakken tot er een mooie bruine huid is. Omdraaien. Als beiden kanten mooi bruin zijn: naar het koelere gedeelte. Kip met de huid en sneden naar boven leggen en de bbq afsluiten met het deksel. Kip ongeveer 35 minuten garen op 180 graden. Na 35 min de kip insmeren met de daadwerkelijke sambal en nog 10 laten garen met de deksel erop.

Kip van de bbq nemen en op een plank leggen. Terwijl de kip rust: koriander, chili en lente-ui uit laten lekken. Garnituur over de kip strooien en parten citroen erbij leggen. Lekker met witte rijst en zoetzuur!

 

 
Robert van de Ven

Mijn naam is Robert van de Ven en ik kom uit de hoofdstad van Brabant: ‘s-Hertogenbosch. Ik ben verder 35, werk en ik ijshockey er ook nog bij. Bbq-en en koken is echt mijn passie waarin ik mijn creativiteit kan uiten. Ik zou mijn stijl van koken omschrijven als pittig, weinig lif lafjes maar bomvol smaak. Mijn vader komt uit Indonesië dus daar zit veelal een connectie in.

Geef een antwoord