Zelf BBQ saus maken
De belangrijkste toevoeging bij het barbecuevlees is natuurlijk de saus. Hieronder staan simpele recepten voor de twee populairste sausjes voor bij het barbecueën, cocktailsaus en knoflooksaus.
Knoflooksaus maken
Het eerste recept is er één voor heerlijk frisse knoflooksaus. Binnen een kwartier heb je deze heerlijke knoflooksaus klaar die je bovendien 2 weken kan bewaren in de koelkast. Ingrediënten:
- 4 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels (volle) yoghurt
- 1 eetlepel citroensap
- 2 grote knoflooktenen
- 1 eetlepel fijngehakte bieslook
- 1 eetlepel fijngehakte koriander
- peper & zout
Doe de mayonaise, yoghurt en de citroensap in een kommetje en roer het doorelkaar. Pel vervolgens de knoflook en hak de knoflook ik een paar stukken. Strooi hier wat zout overheen en plet de knoflook samen met het zout met bijvoorbeeld de zijkant van je mes. Doe deze knoflookpasta vervolgens in de kom. Doe ditzelfde met de bieslook en koriander, roer alles goed doorelkaar en maak de saus op smaak met peper en zout.
Cocktailsaus maken
Cocktailsaus is op verschillende manieren te maken, hieronder vind je het recept van een heerlijke variant. Ingrediënten:
- 4 eetlepels mayonaise
- 4 eetlepels tomatenketchup
- klein beetje curry ketchup (naar smaak)
- klein beetje citroensap (ongeveer 2 theelepels)
- whisky of cognac
- klein beetje room
- nootmuskaat, peper & zout
Neem een kom en voeg de mayonaise, tomatenketchup, citroensap en specerijen bij elkaar. Goed roeren en naar smaak een beetje curry ketchup toevoegen. Voeg als laatste de drank toe (niet teveel, begin met weinig en doe eventueel steeds iets meer) en roer dit goed om. Een laatste ingrediënt is niet noodzakelijk, maar een beetje room maakt de saus iets voller.