Gerookte en gegrilde varkens karbonade’s met gegrilde ananas salsa

Gerookte en gegrilde varkens karbonade’s met gegrilde ananas salsa.
Een heerlijke smaak combinatie!

Benodigdheden:
• varkens (rib) karbonade’s
• pekel mengsel (Allbrine Grategoods)
• bbq rub (spicy)
• rookhout wine-barrel chunk (rookplankje.nl)
• ahornsiroop
• honing
• ananas
• tomaat
• rode ui
• bieslook
• citroensap

Zorg dat je mooie dik gesneden rib karbonade’s hebt.
Maak een pekel mengsel (ik gebruikte Allbrine) waar de karbonade’s 2 uur in gaan. Hierdoor blijft het vlees mooi sappig en mals en zal het niet snel uitdrogen. Ook geeft het extra smaak mee aan het vlees.
Hierna de karbonade’s goed afspoelen onder de kraan en droog deppen. Ca. een uur voordat ze op de bbq gaan op kamertemperatuur laten komen en van een goede bbq rub voorzien.
Een pittig kruidenmengsel is erg lekker in combinatie met de zoete glaze en salsa die later overheen gaan.

De karbonade’s indirect op de bbq op 100-120 °C. met wat rookhout (Ik gebruikte een wine barrel chunk).
Kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees plaatsen.

Ondertussen kan je de ananas salsa maken. Hiervoor grill je wat plakken ananas op de bbq of in een grillpan en snij je deze daarna in kleine stukjes. Daarbij 1 of 2 tomaten in kleine stukjes gesneden en een halve tot een hele rode ui ook in kleine stukjes. Nog wat fijngesneden bieslook en een scheutje citroensap en je hebt een heerlijk frisse zoete salsa voor bij de karbonade’s.

Als de karbonade’s een kerntemperatuur van ca. 50°C hebben (dit duurt ongeveer 30-40 minuten), smeer je deze aan 1 zijde in met een mengsel van ahornsiroop en honing. Bij 55°C kern het vlees van de bbq halen en deze opstoken tot ca 200°C.
Dan met de ingesmeerde kant naar beneden op het rooster en de bovenzijde insmeren.
Na 2 minuten omkeren en weer insmeren en dit nog 1 maal herhalen.
Bij een kern van 65°C mogen de karbonades van de bbq en laat je ze onder een stuk aluminiumfolie 10 minuten rusten.
Het vlees met de ananas salsa erbij serveren en bijvoorbeeld wat krieltjes of frites en je hebt een fantastische maaltijd op tafel.
Eet smakelijk!

Instagram: @niels_bbq 

Niels Huisman

Geef een reactie