Yakiniku Kamado Barbecue Grill vs the rest

In mijn vorige blog hebben jullie lezen dat ik nog niet heel lang geleden de kamado BBQ heb ontdekt. Net als vele denk ik met mij, was the big green egg de eerste kamado BBQ die ik tegenkwam op het internet. Ik besloot eens op onderzoek te gaan, wat heeft een kamado nou allemaal te bieden?

Allereerst een klein stukje geschiedenis van de kamado, want waar komt dit stuk klei nou precies vandaan? Na  wat research in boeken en op het internet kwam ik erachter dat vroeger, zo 3000 jaar geleden in Azië,  al gebruik werd gemaakt van houtgestookte klei ovens. De Japanners namen dit idee met zich mee en noemde de kleine ronde kleiovens  ‘kamado’ (oven of haard). De Amerikanen die in Japan gelegerd waren namen dit idee vervolgens weer mee naar Amerika en uiteindelijk in 1974 in The Big Green Egg ontstaan, leuk stukje geschiedenis he?
Alleen al voor het verhaal en de geschiedenis zou ik een kamado willen, en eerlijk is eerlijk, het is ook een hebbeding. Eigenlijk heb ik helemaal geen kamado nodig want ik heb mijn Weber Mastertouch 57. Toen ik eenmaal serieus ging kijken was mijn hobby, BBQ-en, verder uit de hand aan het lopen dus ik moest en zou een kamado aanschaffen. Maar door de bomen zag ik het bos niet meer. Zo veel merken en mogelijkheden waren er inmiddels, wat moet ik nou? Wat je natuurlijk niet wilt is dat je thuis komt met een supermarkt kamado die na een aantal keer stoken barst.

Ik ben ook altijd iemand geweest die van anders houd, als jij en je buurman het al hebben dan wil ik het juist niet. Toen kwam ik Yakiniku tegen op social media. Zoals ik al zei, mijn hobby begon uit de hand te lopen dus wat gebeurde er… ik koos een naam en ging op social media mijn gerechten laten zien! SmokeyBeijerland was geboren.

barbecue broodje

Yakiniku Kamado barbecue

Terug naar Yakiniku. Dit merk had ik nog nergens voorbij zien komen, toentertijd nog een redelijk onbekend merk. Het eerste wat ik zag was het stoere Japans ogende uiterlijk van deze kamado. Ik was gelijk onder de indruk! En toevallig had Yakiniku wat ik zocht in een kamado. Want weinig andere grote merken hebben een chip feeder om tijdens het grillen rookhout toe te voegen.

Ik besloot een mailtje te sturen naar Yakiniku om te vragen of ik een dealtje kon maken. Een mooie prijs voor een Large model met bijbehorende accessoires in ruil voor het promoten van de Yakiniku op social media.

KokenKoken

Voordelen van de Yakiniku Kamado barbecue

Maar waarom nou de Yakiniku? Zoals ik eerder al zei, wat jij en je buurman hebben dat wil ik niet. 

Hier een kleine opsomming.

  • De Yakiniku is een kamado grill gemaakt van extra dik keramiek van de hoogste kwaliteit in combinatie met het zeer sterke mineraal cordieriet en quartz. Bij de 19 inch is er zelfs gebruik gemaakt van 33 mm dik keramiek. De Yakiniku is daardoor bestand tegen alle weersomstandigheden en temperatuur schommelingen. Zelfs in de winter staat deze kamado grill voor je klaar.
  • Al het roestvrij staal dat gebruikt is voor de Yakiniku is van het type 304. Dit staal is de beste keuze als het gaat om hittebestendigheid. Kortom, deze kamado is als geen ander bestand tegen alle weersomstandigheden.
  • De schoorsteen met regenkap van de Yakiniku is eveneens gemaakt van 304 roestvrij staal en roest, in tegenstelling tot de vaak voorkomende gietijzeren variant, helemaal niet.
  • De asschaal van de Yakiniku loopt breed uit, zodat hij meer as kwijt kan dan de gemiddelde kamado grill.
  • De meegeleverde vilt rand is gemaakt van onbrandbaar materiaal zodat de afsluiting van de Yakiniku optimaal is.
  • De zuurstofaanvoer van de Yakiniku is onderverdeeld in maateenheden. Op die manier stel je elke keer weer dezelfde luchttoevoer in. En hij is voorzien van een roostertje tegen het verliezen van houtskool.
  • De Woodchipper is luchtdicht en dubbel geïsoleerd zodat jij deze kamado kunt bedienen, zonder je vingers te verbranden. Door middel van een bajonetsluiting is de Woodchipper gemakkelijk te openen en te sluiten zonder dat de keramiek beschadigt. 
Dit waren voor mij genoeg redenen om aan de slag te gaan met Yakiniku. Yakiniku is inmiddels hard aan de weg aan het timmeren om een groot BBQ merk te worden. Yakiniku is ook constant bezig met het doorvoeren van vernieuwingen. Onlangs zijn alle modellen geüpgrade en bevatten nu, chip feeders (niet elk model had dit) , een fiberglass vilt rand, vuurring bestaat uit meerdere delen om barsten te voorkomen en de RVS chimney bevat nu een regenkap!

Inmiddels staat hier dus al enige tijd een Large én compact model volop te shinen, voor mij geen ander merk meer!

 

Ben jij een fan van Japans grillen yakitori style…? Tot de volgende blog!

Bas Blom

Geef een reactie