Langzaam gegaarde varkenswangen met knoflook-aardappelpuree, balsamico jus en gegrilde courgette

Porkcheeks barbecue

Een heerlijk gerecht met gerookte en daarna gestoofde varkenswangen overgoten met een lekkere balsamico jus. Hier past perfect een mooie smeuïge knoflook-aardappelpuree bij met daarbij wat gegrilde courgette om het gerecht compleet te maken. Voor de aardappelpuree en de balsamico jus heb ik het gasfornuis in de keuken gebruikt, verder is alles op de bbq bereid.

Varkenswangen zul je niet zo snel in de supermarkt vinden, hiervoor zal je bij je slager moeten zijn en deze zal ze misschien ook niet standaard hebben liggen. Het is een ontzettend mals stukje vlees als je het goed bereid en voor velen nog lekkerder dan spareribs. Om ze echt mals te krijgen stoof je de wangen ná het roken in een afgedekte bak of schaal met daarbij een vloeistof zoals bouillon of appelsap.
Ingrediënten: Wat heb je nodig?

Voor 4 personen:

  • 8 – 10 varkenswangen
  • Bbq rub
  • Rookhout chunks bijv. appel/kersen/pruimen
  • 0.5 L kippen/groente bouillon of evt. appelsap
  • Ca. 800 gr kruimige aardappels
  • Klontje boter
  • 1 bol knoflook
  • Balsamico azijn van een goede kwaliteit
  • Roux van bloem en boter
  • 1 courgette in plakken gesneden

KokenKoken

De bereiding van de varkenswangen

De varkenswangen dienen te worden ontdaan van eventuele vliesjes of harde stukjes (vet). Daarna mag er een goeie bbq rub die geschikt voor varkensvlees op de wangen. De bbq bereid je voor met een indirecte opstelling op een temperatuur van 100-120 graden Celsius. Als de bbq op die temperatuur gestabiliseerd is voeg je 2 tot 3 hout-chunks aan de kolen toe en kunnen de wangen op het rooster. Nu laat je de wangen 2 uur lang roken zonder de deksel te openen. Zo kunnen de kruiden mooi aan het vlees hechten en hebben de wangen een lekkere kruidenkorst die er ook na het stoven nog op zit. Na 2 uur kunnen de wangen in een (oven) schaal met daarin een halve liter warme kippenbouillon, appelsap kan ook. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en zet deze terug op het rooster. Nu kunnen de wangen op dezelfde bbq-temperatuur 2 uur lang stoven zodat deze super mals worden.

Porkcheeks rub voor barbecue
De bereiding van de knoflook-aardappelpuree

Van de bol knoflook snijd je de topjes van de bovenkant af, giet daar een scheutje olijfolie over en wat peper en zout en pak je deze in aluminiumfolie in. Deze kan tijdens het stoven van de wangen op het rooster in een uur tot 5 kwartier gepoft worden.

Voor 4 personen gebruik je ongeveer 800 gram kruimige aardappels die je schilt en in blokjes van ca 2×2 cm snijd. De aardappelblokjes 12-15 minuten koken en na het afgieten fijnstampen met daarbij ongeveer 1/3 van de bol gepofte knoflook (deze kun je zo uit de bol knijpen) met daarbij nog een klontje boter en een scheutje melk.

KokenKoken

De bereiding van de gegrilde courgette

Snijd de courgette in tweeën en vervolgens in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Wrijf de plakken in met olijfolie en bestrooi met zout, peper en knoflookgranulaat. Grill de plakken om en om op de bbq direct boven de kolen. Als de plakken mooi zacht zijn geworden en er mooie grillstrepen te zien zijn kunnen ze van het rooster.

De bereiding van de balsamico-jus

De balsamico jus maak je als laatste omdat je hier de bouillon aan toevoegt waar de varkenswangen in zijn gestoofd. Voor de balsamico jus maak je eerst een roux van bloem en boter waar je vervolgens net zoveel van de bouillon aan toevoegt tot een mooie dikte is ontstaan. Als laatste voeg je hier een flinke scheut balsamico azijn aan toe totdat de gewenste smaak is bereikt.

Serveer het geheel op een bord met de aardappelpuree onderop, daarop de varkenswangen eventueel uit elkaar getrokken met een vork en daaroverheen de balsamico jus. De plakken gegrilde courgette ernaast om het gerecht compleet te maken.

Eet smakelijk!

Geschreven door: Niels Huisman
Instagram: @niels_bbq

Niels Huisman

Geef een reactie