Big Green Egg geschiedenis

Big Green Egg

Big Green Egg barbecues kunnen nagenoeg alles; grillen, bakken, koken, stoven, roken en slow cooking. Van mooi gegrild, sappig vlees tot zachtgegaarde langoustines. Van knapperig brood tot de meest verfijnde desserts. Het idee van de Big Green Egg barbecue is gebaseerd op een Aziatisch ontwerp van een klei-oven, dat al meer dan 3000 jaar oud is. Een dergelijke klei-oven noemt men in het Japans een ‘Kamado’ en wordt al eeuwenlang in Japan gebruikt bij het bereiden van voedsel. Vele eeuwen later, net na de Tweede Wereldoorlog werd de ‘kamado’ door de Amerikanen in Japan ontdekt. De Amerikaanse soldaten zagen in de klei-oven een barbecue en namen hem mee naar huis, naar de Verenigde Staten. In deze tijd berreide heel Amerika zijn hamburgers op de barbecue. In 1974 werd de Big Green Egg barbecue geïntroduceerd in de Westerse wereld. De barbecues zijn niet vervaardigd van breekbare klei, maar van ruimtevaart keramiek. Dit door de NASA ontwikkelde materiaal is uiterst duurzaam en weerstaat extreme temperaturen. Het warmtecirculatiesysteem zorgt ervoor dat de smaak, geur en kleur van de voedingsmiddelen optimaal behouden blijven. Al snel ontdekten de echte liefhebbers dit unieke apparaat. De internationale opmars van de Big Green Egg was niet meer te stuiten.

big-green-egg-zwart-wit

Weber geschiedenis

Weber

Weber wordt overal in de wereld, al ruim 60 jaar lang, in één adem genoemd met barbecueën. Want in 1952 was het de Amerikaan George Stephen die als werknemer van een scheepsbouwbedrijf genaamd Weber de ketelbarbecue uitvond. George Stephen was als vader van 11 kinderen liefhebber van barbecueën en daardoor kende hij ook erg goed de nadelen ervan. Toen hij echter een geniale ingeving kreeg tijdens het werken aan een scheepsboei veranderde alles. George Stephen maakte namelijk van een scheepsboei de allereerste ketelbarbecue. Deze uitvinding veranderde veel in de bbq-cultuur. De ketelbarbecues werden enthousiast ontvangen omdat de voordelen groot waren. Er kon nu in alle weersomstandigheden gegrilld worden. Bovendien hadden de mensen geen last meer van de oncontroleerbare vlammen of van het opwaaiende as en kwam er geen roest meer op de grill. Ook de kwaliteit en het gemak van het barbecueën werd verbeterd. George Stephen bleef zijn werkgever trouw en vernoemde zijn uitvinding naar Weber. In eerste instantie veroverde Weber met haar ketelbarbecue Amerika, maar al snel wordt Weber wereldwijd bekend en is het tegenwoordig één van de grootste barbecuemerken in de wereld. Naast de bekende ketelbarbecues verkoopt Weber tegenwoordig alles wat ook maar een beetje met barbecueën te maken heeft.

george-stephen

BBQ Pit Boys – Chicken Beer Breasts

BBQ Pit Boys tonen de basistechnieken van het oude Barbecuen en grillen, inclusief al het gereedschap dat je nodig hebt. Ze laten zien hoe je stukken vlees moet selecteren voor de smoker of grill, en wanneer je het beste gebruik kunt maken van de “low and slow”, de directe en indirecte methode van verwarming. Vervolgens moedigen ze je aan om te experimenteren met hun klassieke “makkelijk te doen” recepten door het toevoegen van je eigen favoriete kruiden, rubs, marinades en sauzen. Vergeet het eten van die droge, smaakloze, en taaie kippen borsten. Alles wat je moet toevoegen is wat bier. Nu praten we over botloze gegrilde kip borsten zonder vel en waar het vocht naar buiten komt en heerlijk zacht is iedere keer. Het is echt gemakkelijk om klaar te maken, zo laten de BBQ Pit Boys zien. http://www.youtube.com/watch?v=u6O-NaUXKXY Wat heb je nodig?

  • 6 – ½ botloze kipfilet
  • 1 kopje BreadCrumbs (de BBQ Pitboys gebruikten Italiaanse stijl)
  • 1 kopje Panko broodkruimels
  • ½ kopje geraspte Parmezaanse kaas
  • ¼ kopje rijstmeel
  • 6 geplette teentjes knoflook
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • ½ kopje karnemelk (gekweekte)
  • 2-12oz (56,7 – 340,2 gram) flessen van je favoriete bier

Combineer bier, uien, knoflook, cayennepeper, karnemelk, zout & peper. Marineer de kipfilets in de marinade gedurende tenminste 4 uur. Combineer broodkruimels, bloem, en zout & peper. Bestrooi de gemarineerde kip borsten goed en plaats ze op de bakplaat. Bak de kip borsten indirect bij 180-190 graden op je BBQ grill. Voeg spek en kaas toe net voor het opdienen.

Barbecues weetjes

Barbecue koopgedrag van de Nederlandse consument

Barbecues zijn echt een seizoensproduct en dat is duidelijk te zien aan het zoekgedrag naar barbecues. Kieskeurig.nl komt met infographics van de meest populaire barbecues en waar de Nederlandse consument specifiek naar zoekt. Ook komt naar voren wat de consument gemiddeld uit wil geven aan een barbecue.   Hoe warmer het wordt, hoe hoger het zoekgedrag naar barbecues is. kieskeurig1   Opvallend is dat de consument gerichter zoekt naar een type barbecue zoals houtskool, gas of elektrisch en daarna pas gaat sorteren op merken, plaatsing, prijs etcetera. kieskeurig2 Weber is duidelijk koploper qua zoekvolume. Weber is al lange tijd het bekendste BBQ merk onder de consument. kieskeurig3 De best verkochte barbecues zijn dan ook duidelijk van het merk Weber zoals te zien is in onderstaande afbeelding. De weber 47 One-Touch Premium scoort met maar liefst een 9,5 het beste op kieskeurig.nl. kieskeurig4 Nederlanders besparen niet zo snel op barbecues en hebben gemiddeld 490 euro over voor een barbecue. kieskeurig5

BBQ Pit Boys bereiden alligator

De BBQ Pit Boys tonen de basistechnieken van het oude Barbecuen en grillen, inclusief al het gereedschap dat je nodig hebt. Ze laten zien hoe je stukken vlees moet selecteren voor de smoker of grill, en wanneer je het beste gebruik kunt maken van de “low and slow”, de directe en indirecte methode van verwarming. Vervolgens moedigen ze je aan om te experimenteren met hun klassieke “makkelijk te doen” recepten door het toevoegen van je eigen favoriete kruiden, rubs, marinades en sauzen. Gemakkelijk heerlijk eten wordt gewoon niet beter dan dit! In het onderstaande filmpje bereiden de BBQ Pit Boys een 5 voeter alligator, gevuld met rivierkreeften en andouille worst met maisbrood. Ze serveren de alligator met gebakken oesters en staarten van rivierkreeften op een Po Boy Sandwich (submarine sandwich uit Louisiana). De Alligator, andouille worst en rivierkreeftstaarten werden geleverd door vrienden van de Pit Boys uit Lousiana.   De BBQ Pit Boys showen hun skills!  

Dalende vleesprijs door slecht barbecue seizoen

Volgens een NOS nieuwsartikelen zal de vleesprijs dalen wegens het slechte BBQ-seizoen. De NOS meldde 21 mei dat varkenshouders flink worden benadeeld door het koude en natte weer. De slechte weersomstandigheden in Nederland hebben ervoor gezorgd dat er dit voorjaar weinig gebarbecued kan worden. Dit heeft ten gevolge dat de prijs van varkens behoorlijk dalen. Gehoopt werd, dat het afgelopen pinksterweekend verandering in de zaak zou brengen. Echter is dit niet het geval geweest. Begin april is de prijs van een big 31,50 euro, een forse daling van 13 euro. Maarten Rooijakkers die voorzitter is van LTO-varkenshouderij heeft gemeld dat dit nog niet het einde is van het verhaal. Hij meent dat er vrijwel niks meer verdiend wordt op varkensvlees omdat het varkensvoer ook nog eens duurder wordt.

Geen daling op korte termijn

Volgens de Albert Heijn zijn er meer factoren die de prijs van het varkensvlees beïnvloeden: transportkosten, arbeid, etc. Daarnaast worden de prijzen bepaald op de Europese Markt. Op korte termijn zal de daling van het vlees dus niet zichtbaar zijn in de supermarkten. Verwacht werd juist dat de prijzen van varkensvlees zouden stijgen dankzij de oplopende voerprijzen. Het slechte weer heeft hier duidelijk een stokje voor gestoken. Wat vorig jaar nog als een perfect BBQ jaar werd betiteld wordt dit jaar tot regelrechte mislukking genoemd. Laten we hopen dat het tij zal keren en de toekomst ons meer BBQ weer zal bieden.

Aanbevolen webshops

beefensteak
Beoordeling

Beef & Steak

Beef & Steak is een van de bekendste webwinkels waar je al het eten voor je BBQ kunt bestellen. Zij hebben een uitgebreid assortiment met vlees en gevogelte en staan bekend om de kwaliteit van het eten. Alle bestellingen worden vanaf €60,- euro gratis verzonden en voor 16:30 uur besteld is volgende dag geleverd. Als jij online je vlees wilt besteden is Beef & Steak een echte aanrader.

Bezoek deze webshop…

Rollende Keukens – heerlijke BBQ gerechten

Afgelopen weekend was het weer een groot culinair feest bij de Rollende Keukens op het Westergasterrein in Amsterdam. Ruim 120 fantastische eettentje hebben hun uiterste best gedaan om ons te voorzien van de meest zalige hapjes. Van mini kaasfonduetjes en wijn proeverijtjes tot de meest fantastische barbecue gerechten! En daar moest BBQ.nl natuurlijk bij zijn.

De BBQ was afgelopen weekend goed vertegenwoordigd op Rollende Keukens, wij hebben ruim 15 bbq stands geteld. Wij zijn bijna bij alle bbq tentjes geweest om heerlijke foto’s te maken en de fantastische gerechtjes te proeven. De meest uiteenlopende barbecues waren te zien, van barbecues zo groot als een caravan tot mooie rookovens, Big Green Egg’s en spit barbecues.

Wat ons opviel was dat er veel gesmoked werd en dat low en slow cooking erg populair is op dit moment in barbecue land. Dat is natuurlijk helemaal niet erg want wij hebben hier het hele weekend van mogen smullen! Een gerechtje wat er met kop en staart boven uit stak was de rib eye uit de Big Green Egg, echt om je vingers bij op te eten. Ook de spare ribs en een kreeftje van de barbecue heeft erg goed gesmaakt.

Hieronder vind je enkele foto’s van de barbecue stands. Ik denk dat dit een goede indruk geeft over wat voor super lekkere barbecue gerechten er te krijgen zijn op de Rollende Keukens en hoe professioneel het wordt aangepakt. rollende-keukens01 rollende-keukens02 rollende-keukens03 rollende-keukens04

BBQ valkuilen

BBQ valkuilen zijn er volop, maar zijn ook makkelijk te voorkomen. Hieronder een overzicht met de meest voorkomende BBQ valkuilen en hoe je deze het beste kunt voorkomen.

  • Één van de veel voorkomende BBQ valkuilen is om vlees te bereiden dat niet volledig ontdooit is. Als het vlees nog licht bevroren is in het midden, dan wordt het vlees onvoldoende verhit. Van buiten lijkt het perfect, maar grote kans dat het van binnen nog steeds rauw is.
  • Vermijd aanstekervloeistof als je op houtskool gaat grillen. Het chemische goedje kan de smaak van het eten aantasten. Gebruik liever aanmaakblokjes of een krant met een elektrische aansteker. Je proeft onmiddellijk het verschil. Een kolenstarter maak het nog een stuk eenvoudiger.
  • Laat de barbecue altijd eerst op temperatuur komen. De kolen of brikketten moeten wit/grijs zijn en dat kost even tijd. Zodra deze kleur zichtbaar wordt pas het vlees erop.
  • De volgende BBQ valkuil is het vlees op de juiste temperatuur bereiden. Heet en snel is namelijk niet het beste voor het vlees. Zorg voor de juiste temperatuur.
  • Om de gerookte smaak en malste vlees te krijgen, is het noodzakelijk om lang en langzaam te bereiden. Alleen biefstuk dat meteen dichtgeschroeid moet worden is hierop een uitzondering.
  • Als je speciaal hout gebruikt, wees er dan zeker van dat het oud hout is. Het gebruik van groen hout geeft een bittere smaak op al het vlees, zeer onsmakelijk!
  • Leg de deksel op de BBQ en laat deze dicht! Een grote BBQ valkuil is dat de deksel steeds wordt open gemaakt om het vlees te controleren. Elke keer dat je de klep openmaakt, laat je de temperatuur van de grill zakken.
  • Gebruik een kernthermometer bij grote stukken vlees.
  • Relax. Het vlees loopt niet weg!
  • Wil je sauzen gebruiken terwijl je vlees op de grill ligt, zorg er dan voor dat het vlees weinig suiker bevat. Suiker verbrandt bij een lage temperatuur en zal het vlees zwart maken.
  • De laatste, maar behoort zeker niet tot de minste BBQ valkuilen is kruisbesmetting. Gebruik nooit het zelfde bord of tang om het eten terug te brengen. Gebruik een aparte tang voor rauw vlees en gaar vlees. Dit is puur een kwestie van voedselveiligheid. Je wilt niet dat je BBQ feest geruïneerd wordt door voedselvergiftiging.

BBQ Veiligheid

BBQ veiligheid is niet geheel onbelangrijk. Het is mooi weer en dan gaat er niets boven een barbecue lekker in de tuin. Door al het enthousiasme worden de gevaren wel is over het hoofd gezien. Om de gevaren te voorkomen vind je hieronder enkele belangrijke BBQ veiligheidstips.

Een goed begin is het halve werk!

  • Plaats de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond.
  • Kies een plek uit de wind of houdt rekening met de windrichting, zodat je gasten niet onnodig in de rook hoeven te zitten of last hebben van overwaaiende vonken.
  • Steek een houtskoolbarbecue tijdig aan, zodat deze minimaal 30-45 minuten kan voorbranden.
  • Begin pas met bakken wanneer de vlammen helemaal verdwenen zijn en de kolen en/of briketten gloeien.
  • Keer het vlees of de vis om als het niet meer aan het rooster plakt. Vlees dat aan het rooster of aan de bakplaat kleeft niet lostrekken, het vlees laat vanzelf los.
  • Gebruik een tang en géén vork om het vlees te keren, zo gaan er geen vleessappen verloren.

BBQ veiligheidstipsveiligheid

  • Pas op met brandbare of loshangende kleding.
  • Spuit nooit aanmaakvloeistof op gloeiende kolen.
  • Houd spelende kinderen en huisdieren uit de buurt.
  • Plaats een gasfles van een gasbarbecue nooit onder de barbecue, maar zet deze er altijd naast!
  • Controleer bij het uitzetten van een gasbarbecue nogmaals of je de fles goed hebt afgekoppeld en of die gesloten is.
  • Houd een emmer water of zand bij de hand om het vuur te doven.

Bij verbranding van de huid tenminste 10 minuten koelen met zacht stromend, lauw leidingwater In het volgende blog zullen we de BBQ valkuilen bespreken. Houdt ons in de gaten!

Barbecue kopen – Deel 2

Dit is deel 2 van de shopping guide voor het kopen van de juiste barbecue. Klik hier als je deel 1 nog niet hebt gelezen. Met de hulp van deze handleiding kunt je de barbecue kopen die bij jou past.

Gasbarbecues

Gasbarbecues zijn een snelle en makkelijke optie. Een eenvoudige ontstekingsknop biedt een onmiddellijke vlam en de barbecue is binnen 10 minuten klaar voor gebruik. Boven de branders bevinden zich balken die de als houtskool fungeren. Maar met de branders heb je directe controle over de temperatuurregeling. In tegenstelling tot houtskool is er na het gebruik van de barbecue geen as om weg te gooien en de balken zijn erg onderhoudsarm. Sommige gasbarbecues geven de mogelijkheid om met meerdere branders verschillende temperaturen te hanteren. Ideaal als u verschillende etenswaren wilt grillen. Het gas voor de barbecues is meestal propaan en wordt geleverd in een rode fles. De meeste gasbarbecues zijn voorzien van een regulator, die hecht van de slang aan de gasfles en regelt de gasdruk.

Houtskoolbarbecues

Houtskoolbarbecues zijn de traditionele optie, waar de warmte van de gloeiende houtskool onder de grill het vlees een klassieke barbecue uitstraling geeft. Bij de meeste modellen is de warmte aan te passen door simpelweg de grill te verhogen of te verlagen. Houtskool is relatief eenvoudig om te ontsteken en brand vrij schoon. Wel moet je minimaal 45 min wachten om de houtskool op een goede temperatuur te krijgen en er op gekookt kan worden. Het zal witheet branden als het warm genoeg is om er vlees op te grillen. Verwijder het overgebleven as altijd achteraf zodat de barbecue voor de volgende keer weer schoon is. Sommige modellen hebben een reinigingssysteem en uitneembare as-vanger die het reinigen wat eenvoudiger maakt. Soorten houtskool:

  • Stukken houtskool: Hout dat is gebakken in een oven wat resulteert in een zeer brandbare vorm van koolstof. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de maximale temperatuur.
  • Snel brandende houtskool: een handige vorm van houtskool die is geïmpregneerd met een brandbaar middel, waardoor brandbaar vloeistof of aanmaakblokjes overbodig worden.
  • Houtskool briketten: Dit zijn gelijkmatig gevormde brokken brandstof die zijn gemaakt van deeltjes van afval houtskool, vermengd met een bindmiddel. Eenmaal aangestoken branden deze brokken vaak tot 2 keer zo langs als normaal houtskool en zorgen voor een meer constante kooktemperatuur.

In deel 3 van de shopping guide worden de overige functies van barbecues uitgelegd.  

Aanbevolen webshops