Barbecook geschiedenis

Barbecook

Bijna 30 jaar geleden, in 1985, werd de eerste barbecue van Barbecook geproduceerd. Barbecook is een onderneming van het grote Belgische bedrijf Groep SAEY. Het balletje ging rollen toen Groep SAEY, SAEY Home & Garden opzette. Dit onderdeel van Groep SAEY richt zich zoals de naam al zegt op huis en tuin. En wat is een tuin zonder barbecue. SAEY Home & Garden is Barbecook begonnen omdat het vond dat barbecues vaak erg primitief waren. Daarnaast maakt een barbecue een tuin compleet, waarom zou je die dan niet zelf produceren en leveren? Barbecooks missie is om ervoor te zorgen dat mensen altijd zorgeloos kunnen barbecueën. Daarom streeft het naar gebruiksgemak. Daarbij komen kijken: gemakkelijke montage, handig gebruik en eenvoudig onderhoud. QuickStart Een innovatie op het gebied van veiligheid en efficiëntie is het aanmaaksysteem QuickStart. Barbecook heeft een patent op dit systeem dat ervoor zorgt dat je de barbecue snel, makkelijk en veilig kan aan- en uitmaken. Een simpele uitleg: onder de barbecue zit een bak met water en een soort tussenruimte waar je bijvoorbeeld een krant kan stoppen. Wanneer je deze krant aansteekt worden de kolen die erboven liggen perfect van onderen verwarmt. Je hoeft hierdoor niet te wapperen of te blazen, je hoeft alleen maar een kwartier te wachten. Na gebruik van de barbecue is het schoonmaken ook makkelijker. Alles valt bijna vanzelf naar beneden in de bak met water.

Cadac geschiedenis

Cadac

In het blog van weber is de ketelbarbecue van Weber besproken. Dit Amerikaanse merk is door die uitvinding wereldwijd bekend, maar dat geldt ook voor de Zuid-Afrikaanse concurrent: Cadac (Commercial And Domestic Appliance Company). Cadac bestaat net als Weber al meer dan 60 jaar en heeft ook net als Weber een eigen specialiteit. Waar Weber bekend is vanwege de ketelbarbecue is Cadac vooral bekend geworden door de Skottelbraai. Cadac komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en braai is dan ook het Zuid-Afrikaanse woord voor barbecue. Al jaren lang is Cadac nu de toonaangevende producent van gasbarbecues en tuinkeukens.

Skottelbraai

De Skottelbraai van Cadac kende zijn doorbraak in Europa begin jaren ’90. De Skottelbraai is multifunctioneel (je kan ermee grillen, koken en wokken), bovendien heeft Cadac ontelbare extra’s voor de Skottelbraai. Zo kan je bijvoorbeeld een handige tas kopen om je braai te vervoeren, of een beschermhoes voor buiten. De grootste doelgroep van Cadac’s Skottelbraai is kampeerders. Doordat de Zuid-Afrikaanse omstandigheden (warm, droog, veel gras en veel bomen) erg lijken op de omstandigheden op campings, is de Skottelbraai daar goed op zijn plek. Daar heeft Cadac later ook nog eens goed op in gespeeld door de Skottelbraai makkelijk vervoerbaar te maken en de barbecue op gas te laten werken.

Nationale braaidag

Het hoofdkantoor is nog steeds gevestigd in Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de bevolking van oudsher dol op barbecueën, eens per jaar is er zelfs een nationale braaidag. Deze wordt altijd gehouden op 24 september, de eerste dag van het voorjaar.

cadac-skottelbraai

Big Green Egg geschiedenis

Big Green Egg

Big Green Egg barbecues kunnen nagenoeg alles; grillen, bakken, koken, stoven, roken en slow cooking. Van mooi gegrild, sappig vlees tot zachtgegaarde langoustines. Van knapperig brood tot de meest verfijnde desserts. Het idee van de Big Green Egg barbecue is gebaseerd op een Aziatisch ontwerp van een klei-oven, dat al meer dan 3000 jaar oud is. Een dergelijke klei-oven noemt men in het Japans een ‘Kamado’ en wordt al eeuwenlang in Japan gebruikt bij het bereiden van voedsel. Vele eeuwen later, net na de Tweede Wereldoorlog werd de ‘kamado’ door de Amerikanen in Japan ontdekt. De Amerikaanse soldaten zagen in de klei-oven een barbecue en namen hem mee naar huis, naar de Verenigde Staten. In deze tijd berreide heel Amerika zijn hamburgers op de barbecue. In 1974 werd de Big Green Egg barbecue geïntroduceerd in de Westerse wereld. De barbecues zijn niet vervaardigd van breekbare klei, maar van ruimtevaart keramiek. Dit door de NASA ontwikkelde materiaal is uiterst duurzaam en weerstaat extreme temperaturen. Het warmtecirculatiesysteem zorgt ervoor dat de smaak, geur en kleur van de voedingsmiddelen optimaal behouden blijven. Al snel ontdekten de echte liefhebbers dit unieke apparaat. De internationale opmars van de Big Green Egg was niet meer te stuiten.

big-green-egg-zwart-wit

Weber geschiedenis

Weber

Weber wordt overal in de wereld, al ruim 60 jaar lang, in één adem genoemd met barbecueën. Want in 1952 was het de Amerikaan George Stephen die als werknemer van een scheepsbouwbedrijf genaamd Weber de ketelbarbecue uitvond. George Stephen was als vader van 11 kinderen liefhebber van barbecueën en daardoor kende hij ook erg goed de nadelen ervan. Toen hij echter een geniale ingeving kreeg tijdens het werken aan een scheepsboei veranderde alles. George Stephen maakte namelijk van een scheepsboei de allereerste ketelbarbecue. Deze uitvinding veranderde veel in de bbq-cultuur. De ketelbarbecues werden enthousiast ontvangen omdat de voordelen groot waren. Er kon nu in alle weersomstandigheden gegrilld worden. Bovendien hadden de mensen geen last meer van de oncontroleerbare vlammen of van het opwaaiende as en kwam er geen roest meer op de grill. Ook de kwaliteit en het gemak van het barbecueën werd verbeterd. George Stephen bleef zijn werkgever trouw en vernoemde zijn uitvinding naar Weber. In eerste instantie veroverde Weber met haar ketelbarbecue Amerika, maar al snel wordt Weber wereldwijd bekend en is het tegenwoordig één van de grootste barbecuemerken in de wereld. Naast de bekende ketelbarbecues verkoopt Weber tegenwoordig alles wat ook maar een beetje met barbecueën te maken heeft.

george-stephen