BBQ Sauzen | Snel, Goedkoop, Gezond en Lekker!

Snel, Goedkoop, Gezond en Lekker je BBQ sauzen

Dit artikel gaat bewijzen dat niet alle sauzen ongezond zijn. Bovendien zijn de onderstaande sauzen door iedereen te snel te bereiden en zijn de ingrediënten goedkoop.

Gezonde mayonaise

Het enige wat nodig is om zelf mayonaise te maken is yoghurt, mosterd en peper. Hieronder de bereiding voor 2 personen. Ingrediënten:

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel mosterd
  • peper

Doe alle ingrediënten in een bakje en roer deze goed door elkaar. Proef vervolgens het resultaat en voeg naar smaak nog wat extra yoghurt of mosterd toe. Binnen een minuut je eigen mayonaise…

Guacemole

Ook guacemole is heel simpel te maken. Bovendien is het gezond en een toevoeging voor elke barbecue omdat je het overal bij kan eten. Ingrediënten:

  • 1 rijpe avocado
  • peper & zout

Snijd de avocado door midden en verwijder de pit. Haal al het vruchtvlees eruit en prak dit met een vork in een schaaltje. Voeg vervolgens naar smaak peper en zout toe en prak net zo lang door tot je een sausje hebt.

Suikervrije chilisaus

Iets meer tijd zal er gaan zitten in deze heerlijke chilisaus. Maar de benodigdheden zijn weer minimaal en allemaal gezond. Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper

Allereerst moeten de groenten gesneden worden: snipper de ui, snijd de paprika in kleine blokjes en verwijder de pitjes uit de peper (tenzij je hele hete saus wilt) en snijd deze in kleine ringetjes. Fruit vervolgens de ui (kort bakken zodat de smaken goed vrijkomen) en voeg later de paprika en peper toe. Bak de groenten 10 minuten op laag vuur. Voeg nu een klein beetje water toe tot de groenten net niet helemaal onder komen en breng dit mengsel aan de kook. Laat dit inkoken tot het de gewenste dikte heeft.

Makkelijk eigen BBQ saus maken

Zelf BBQ saus maken

De belangrijkste toevoeging bij het barbecuevlees is natuurlijk de saus. Hieronder staan simpele recepten voor de twee populairste sausjes voor bij het barbecueën, cocktailsaus en knoflooksaus.

Knoflooksaus maken

Het eerste recept is er één voor heerlijk frisse knoflooksaus. Binnen een kwartier heb je deze heerlijke knoflooksaus klaar die je bovendien 2 weken kan bewaren in de koelkast. Ingrediënten:

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels (volle) yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 grote knoflooktenen
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
  • 1 eetlepel fijngehakte koriander
  • peper & zout

Doe de mayonaise, yoghurt en de citroensap in een kommetje en roer het doorelkaar. Pel vervolgens de knoflook en hak de knoflook ik een paar stukken. Strooi hier wat zout overheen en plet de knoflook samen met het zout met bijvoorbeeld de zijkant van je mes. Doe deze knoflookpasta vervolgens in de kom. Doe ditzelfde met de bieslook en koriander, roer alles goed doorelkaar en maak de saus op smaak met peper en zout.

Cocktailsaus maken

Cocktailsaus is op verschillende manieren te maken, hieronder vind je het recept van een heerlijke variant. Ingrediënten:

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • klein beetje curry ketchup (naar smaak)
  • klein beetje citroensap (ongeveer 2 theelepels)
  • whisky of cognac
  • klein beetje room
  • nootmuskaat, peper & zout

Neem een kom en voeg de mayonaise, tomatenketchup, citroensap en specerijen bij elkaar. Goed roeren en naar smaak een beetje curry ketchup toevoegen. Voeg als laatste de drank toe (niet teveel, begin met weinig en doe eventueel steeds iets meer) en roer dit goed om. Een laatste ingrediënt is niet noodzakelijk, maar een beetje room maakt de saus iets voller.

Vegetarisch barbecuen

Vegetarisch barbecuen is voor iedereen lekker

Nederland telt ongeveer 750.000 vegetariërs. En het zal jullie niet verbazen dat vegetariërs ook houden van gezellig (vegetarisch) barbecuen. Maar vegetarische gerechten zijn allang niet meer alleen voor vegetariërs. Vegetarische gerechten zorgen voor een perfecte afwisseling tussen het vlees en vis door. Reden genoeg om een aantal populaire en makkelijk te bereiden vegetarische heerlijkheden met jullie te delen.

Groentespiesen

Allereerst bespreken we de groentespiesjes. Het voordeel van deze spiesjes is dat ze op de barbecue snel gaar zijn. Je kunt groentespiesjes op allerlei verschillende manieren marineren. Hieronder het recept en de bereidingswijze van een heerlijke en kleurrijke groentespies met tofu voor geslaagd vegetarisch barbecuen. Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 Blok tofu
  • 1 rode, 1 gele en 1 groene paprika
  • 1 doosje champignons
  • 2 grote uien
  • 1 klein ui
  • knoflook
  • olijfolie
  • ketjap

Allereerst moet de tofu gemarineerd worden. Na het uitlekken van het blok moet je de tofu in blokjes snijden. Marineer deze blokjes vervolgens ongeveer 30 minuten in ketjap. Maak de groenten (paprika, de grote uien en champignons) goed schoon en snij ze grove stukken (champignons in tweeën). Rijg de ingrediënten om en om aan de spiesen. Als laatste het kleine ui en een teentje knoflook fijnsnijden en mengen in de olijfolie. Smeer de spiesen in met dit mengsel en leg ze gedurende 10 minuten op de barbecue. Draai de spiesen af en toe om en eventueel na het grillen bestrooien met een beetje zout.

Gepofte aardappelen

De gepofte aardappel behoort tot het tweede gerecht voor vegetarisch barbecuen. Voordelen van de gepofte aardappel zijn dat het makkelijk te bereiden is en dat je de vulling kan variëren. Eerst maak je de aardappel goed schoon. Vervolgens verpak de hele aardappel in aluminiumfolie en leg je hem op het indirecte stuk van de barbecue, als je barbecue dat niet heeft leg je hem helemaal aan de zijkant (niet op het heetste stuk). Pof de aardappels in een gesloten barbecue 15 tot 20 minuten. Bij een open barbecue duurt het wat langer en zal je de aardappel af en toen moeten draaien. Als je de aardappel van de barbecue afhaalt moet je de aluminiumfolie zover naar beneden halen zodat je de aardappel diep kan inkruien en een beetje kan openvouwen. Kies vervolgens een vulling naar keuze (bijvoorbeeld: crème fraîche, kruidenboter, roomkaas, tzatziki, guacamole of zure room met bieslook, peper en zout). Na het vullen van de aardappel moet je het folie weer losjes helemaal om de aardappel vouwen en een minuut of 5 laten staan.

aardappel

Maiskolven

Het derde en voorlopig laatste vegetarische gerecht is een maiskolfvariatie. Mais is net als de vorige gerechten makkelijk te bereiden en erg populair voor vegetarisch barbecuen. Hieronder het recept van een heerlijke Italiaanse variant op de maiskolven van de barbecue. Ingrediënten (4 personen)

  • 4 verse maiskolven (met blad)
  • 1 eetlepel verse oregano
  • 1 eetlepel verse bladpeterselie
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie, peper en zout

Laat eerst de maiskolven een half uur weken in koud water en laat ze vervolgens goed uitlekken. Meng 3 eetlepels olijfolie met de peterselie en oregano. Trek de bladeren van de maiskolven naar beneden, maar haal ze er niet helemaal af! Verwijder vervolgens het hooi en kwast de mais is met het eerder gemaakte mengsel. Vouw nu de bladeren terug om de kolf en maak het bovenin vast met bijvoorbeeld een touwtje. Leg de maiskolven een klein kwartier op het midden van de barbecue en draai ze af en toen om. Als de maiskolven klaar zijn kan je de bladen verwijderen en de mais bestrooien met geraspte Parmezaanse kaas, peper en zout. Nu heerlijk genieten van vegetarisch barbecuen!