De beste barbecuetips voor de zomer van 2019!

Mooi weer, zon, vrienden, familie en een hapje en een drankje: er is niets mooiers om je zomer optimaal te benutten! De zomer staat dan ook weer vlak voor de deur en het mooie weer begint er al aan te komen. Daarom hebben wij de beste barbecue tips voor je op een rijtje gezet!

Experimenteer!

Het wordt de laatste jaren steeds lekkerder weer en dat betekent ook dat er steeds meer gebarbecued wordt. Om niet in herhaling te vallen en een lekkere afwisseling van gerechten te hebben is het belangrijk om te blijven proberen en experimenteren. Zoek eens op internet naar nieuwe gerechten, gekke variaties van bekende vleeswaren of probeer iets compleet nieuws! Op deze manier hou je bbq’en leuk en zorg je ervoor dat het steeds weer iets nieuws is.

Grilled Greens

Barbecueën betekent natuurlijk vlees eten, maar een beetje afwisseling is ook niet verkeerd. Gegrilde groenten zijn steeds populairder. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan het feit dat het ook gewoon heel erg lekker is! Bovendien is er zat te grillen op de barbecue, denk maar eens aan paprika’s, tomaten, champignons, courgette of aubergine. Met een klein beetje peper en zout zijn deze grilled greens een echte toevoeging voor je zomerse bbq’s.

Comfortabel dineren

Niks is natuurlijk zo lekker als kunnen eten in een comfortabele zitting. Hiervoor kan je bijvoorbeeld ouderwets aan een tuinset dineren maar dat is ook niet altijd waar je zin in hebt. Als je een lekker relaxte barbecue wil hebben is een mooie en comfortabele loungeset een must-have. Onderuit gezakt genieten van een lekkere hamburger of kip spies: genieten!

Sauce-it-yourself

Probeer eens een nieuwe saus, of beter nog: ga zelf de keuken in om je eigen saus te maken. Vlees kan nogal eentonig worden als over elke stukje hetzelfde sausje gaat. Er zijn online zat goede recepten te vinden voor lekkere sausjes die een goede plaatsvervanger zijn voor de flesjes van je plaatselijke buurtsuper. Vaak zijn ze ook nog zeer eenvoudig te maken en heb je binnen 10 minuten een vloeibare smaaksensatie op tafel staan!

Smoky smullen

Vlees roken is steeds populairder en dat is ook te zien in de trend van 2019 voor de barbecue. Het roken van vlees kan in een speciaal daarvoor bestemde barbecue of een aparte rookoven. Deze zijn vaak niet zo duur en leveren je wel een totaal nieuwe toevoeging aan je barbecue op. Probeer het bijvoorbeeld eens in de (tegenwoordig) wereldwijd bekende pulled pork, of zelfs met kip of kalkoen is dit zeer lekker. Eigenlijk kan je alles wel roken, dus zoek wat lekker vlees en steek er eentje op!

Sfeervol barbecuen

De dagen worden langer, het mooie weer staat voor de deur. En bij de eerste zwoele avonden kunnen we eindelijk weer gaan genieten van die heerlijke buitensfeer met een gezellige barbecue. Of je nu in de tuin of de patio, op het balkon of de camping, in het park of op het strand zit: met de artikelen van VanKaarstotServet.nl creëer je nóg meer sfeer bij de barbecue waardoor die mooie, warme avond nóg aangenamer wordt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een woodgrill waarop je de heerlijkste gerechten grillt? Van de dansende vlammen van fakkels en vlamschalen? De muggen blijven op afstand door het branden van een citronellakaars of -fakkel. En wanneer de duisternis is ingevallen en het iets kouder wordt, steek je een paar Zweedse fakkels aan. De avond wordt besloten met het oplaten van wensballonnen – onder het uitspreken van een wens laat je ze de donkere nacht in zweven. Woodgrill Doordat de woodgrill van VanKaarstotServet.nl compact en licht is, is hij gemakkelijk mee te nemen. Bovendien brandt hij helemaal op, zodat je hem niet weer mee naar huis hoeft te nemen. De grill bestaat uit een stuk boomstam van 13 cm hoog met een diameter van 28 centimeter. Het middelste gedeelte van de stam is uitgehold en gevuld met houtskool. De randen zijn ingezaagd, daardoor blijft de houtskool optimaal smeulen en is er genoeg tijd om een heerlijke grillmaaltijd te bereiden. Tuinfakkels en vlamschalen De rustieke tuinfakkels en vlamschalen van Bolsius hebben een uitzonderlijk lange brandtijd en zijn te verkrijgen in vele maten en kleuren. Zowel de tuinfakkels als de vlamschalen zijn voorzien van een extra dikke lont, zodat ze windbestendig zijn en een mooie vlam hebben. Het licht van de dansende vlammen zorgt voor een romantische zomersfeer. Zweedse fakkels De Zweedse fakkel is een houtblok van 25 cm hoog met een diameter van 18 tot 25 cm. Door de flinke vlam is het net alsof je bij een kampvuur zit. De fakkel heeft een brandtijd van 2 uur en brandt tot de grond toe op. Wensballonnen Na het ontsteken van de brander licht de wensballon op. Doordat er hete lucht in de ballon stroomt, gaat deze zweven. Terwijl de ballon de nacht in glijdt doen de toeschouwers een gelukswens. Met deze sfeertips is het extra genieten van een heerlijke avond barbecueën. Kijk voor bovenstaande artikelen en prijzen op: www.VanKaarstotServet.nl Over VanKaarstotServet Bij VanKaarstotServet.nl is alles te vinden op het gebied van sfeer; van stijlvolle woonaccessoires tot tafel- en tuindecoratie artikelen. De webwinkel is ook een betrouwbare leverancier van trouwartikelen, relatiegeschenken, kerstpakketten en bedrukte kaarsen met een persoonlijke tekst en afbeelding. De shop heeft in 2010 haar deuren geopend en is inmiddels door diverse keurmerken gecertificeerd als veilige en betrouwbare webshop. VanKaarstotServet levert aan particulieren en bedrijven in zowel Nederland als België. Bij een besteding vanaf 45 euro of meer, worden er geen verzendkosten in rekening gebracht. VanKaarstotServet draagt bij aan een sfeervolle wereld en heeft het brengen van sfeer en gezelligheid in ieders huis en tuin als missie.

BBQ valkuilen

BBQ valkuilen zijn er volop, maar zijn ook makkelijk te voorkomen. Hieronder een overzicht met de meest voorkomende BBQ valkuilen en hoe je deze het beste kunt voorkomen.

  • Één van de veel voorkomende BBQ valkuilen is om vlees te bereiden dat niet volledig ontdooit is. Als het vlees nog licht bevroren is in het midden, dan wordt het vlees onvoldoende verhit. Van buiten lijkt het perfect, maar grote kans dat het van binnen nog steeds rauw is.
  • Vermijd aanstekervloeistof als je op houtskool gaat grillen. Het chemische goedje kan de smaak van het eten aantasten. Gebruik liever aanmaakblokjes of een krant met een elektrische aansteker. Je proeft onmiddellijk het verschil. Een kolenstarter maak het nog een stuk eenvoudiger.
  • Laat de barbecue altijd eerst op temperatuur komen. De kolen of brikketten moeten wit/grijs zijn en dat kost even tijd. Zodra deze kleur zichtbaar wordt pas het vlees erop.
  • De volgende BBQ valkuil is het vlees op de juiste temperatuur bereiden. Heet en snel is namelijk niet het beste voor het vlees. Zorg voor de juiste temperatuur.
  • Om de gerookte smaak en malste vlees te krijgen, is het noodzakelijk om lang en langzaam te bereiden. Alleen biefstuk dat meteen dichtgeschroeid moet worden is hierop een uitzondering.
  • Als je speciaal hout gebruikt, wees er dan zeker van dat het oud hout is. Het gebruik van groen hout geeft een bittere smaak op al het vlees, zeer onsmakelijk!
  • Leg de deksel op de BBQ en laat deze dicht! Een grote BBQ valkuil is dat de deksel steeds wordt open gemaakt om het vlees te controleren. Elke keer dat je de klep openmaakt, laat je de temperatuur van de grill zakken.
  • Gebruik een kernthermometer bij grote stukken vlees.
  • Relax. Het vlees loopt niet weg!
  • Wil je sauzen gebruiken terwijl je vlees op de grill ligt, zorg er dan voor dat het vlees weinig suiker bevat. Suiker verbrandt bij een lage temperatuur en zal het vlees zwart maken.
  • De laatste, maar behoort zeker niet tot de minste BBQ valkuilen is kruisbesmetting. Gebruik nooit het zelfde bord of tang om het eten terug te brengen. Gebruik een aparte tang voor rauw vlees en gaar vlees. Dit is puur een kwestie van voedselveiligheid. Je wilt niet dat je BBQ feest geruïneerd wordt door voedselvergiftiging.

BBQ Veiligheid

BBQ veiligheid is niet geheel onbelangrijk. Het is mooi weer en dan gaat er niets boven een barbecue lekker in de tuin. Door al het enthousiasme worden de gevaren wel is over het hoofd gezien. Om de gevaren te voorkomen vind je hieronder enkele belangrijke BBQ veiligheidstips.

Een goed begin is het halve werk!

  • Plaats de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond.
  • Kies een plek uit de wind of houdt rekening met de windrichting, zodat je gasten niet onnodig in de rook hoeven te zitten of last hebben van overwaaiende vonken.
  • Steek een houtskoolbarbecue tijdig aan, zodat deze minimaal 30-45 minuten kan voorbranden.
  • Begin pas met bakken wanneer de vlammen helemaal verdwenen zijn en de kolen en/of briketten gloeien.
  • Keer het vlees of de vis om als het niet meer aan het rooster plakt. Vlees dat aan het rooster of aan de bakplaat kleeft niet lostrekken, het vlees laat vanzelf los.
  • Gebruik een tang en géén vork om het vlees te keren, zo gaan er geen vleessappen verloren.

BBQ veiligheidstipsveiligheid

  • Pas op met brandbare of loshangende kleding.
  • Spuit nooit aanmaakvloeistof op gloeiende kolen.
  • Houd spelende kinderen en huisdieren uit de buurt.
  • Plaats een gasfles van een gasbarbecue nooit onder de barbecue, maar zet deze er altijd naast!
  • Controleer bij het uitzetten van een gasbarbecue nogmaals of je de fles goed hebt afgekoppeld en of die gesloten is.
  • Houd een emmer water of zand bij de hand om het vuur te doven.

Bij verbranding van de huid tenminste 10 minuten koelen met zacht stromend, lauw leidingwater In het volgende blog zullen we de BBQ valkuilen bespreken. Houdt ons in de gaten!

Barbecue kopen – Deel 2

Dit is deel 2 van de shopping guide voor het kopen van de juiste barbecue. Klik hier als je deel 1 nog niet hebt gelezen. Met de hulp van deze handleiding kunt je de barbecue kopen die bij jou past.

Gasbarbecues

Gasbarbecues zijn een snelle en makkelijke optie. Een eenvoudige ontstekingsknop biedt een onmiddellijke vlam en de barbecue is binnen 10 minuten klaar voor gebruik. Boven de branders bevinden zich balken die de als houtskool fungeren. Maar met de branders heb je directe controle over de temperatuurregeling. In tegenstelling tot houtskool is er na het gebruik van de barbecue geen as om weg te gooien en de balken zijn erg onderhoudsarm. Sommige gasbarbecues geven de mogelijkheid om met meerdere branders verschillende temperaturen te hanteren. Ideaal als u verschillende etenswaren wilt grillen. Het gas voor de barbecues is meestal propaan en wordt geleverd in een rode fles. De meeste gasbarbecues zijn voorzien van een regulator, die hecht van de slang aan de gasfles en regelt de gasdruk.

Houtskoolbarbecues

Houtskoolbarbecues zijn de traditionele optie, waar de warmte van de gloeiende houtskool onder de grill het vlees een klassieke barbecue uitstraling geeft. Bij de meeste modellen is de warmte aan te passen door simpelweg de grill te verhogen of te verlagen. Houtskool is relatief eenvoudig om te ontsteken en brand vrij schoon. Wel moet je minimaal 45 min wachten om de houtskool op een goede temperatuur te krijgen en er op gekookt kan worden. Het zal witheet branden als het warm genoeg is om er vlees op te grillen. Verwijder het overgebleven as altijd achteraf zodat de barbecue voor de volgende keer weer schoon is. Sommige modellen hebben een reinigingssysteem en uitneembare as-vanger die het reinigen wat eenvoudiger maakt. Soorten houtskool:

  • Stukken houtskool: Hout dat is gebakken in een oven wat resulteert in een zeer brandbare vorm van koolstof. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de maximale temperatuur.
  • Snel brandende houtskool: een handige vorm van houtskool die is geïmpregneerd met een brandbaar middel, waardoor brandbaar vloeistof of aanmaakblokjes overbodig worden.
  • Houtskool briketten: Dit zijn gelijkmatig gevormde brokken brandstof die zijn gemaakt van deeltjes van afval houtskool, vermengd met een bindmiddel. Eenmaal aangestoken branden deze brokken vaak tot 2 keer zo langs als normaal houtskool en zorgen voor een meer constante kooktemperatuur.

In deel 3 van de shopping guide worden de overige functies van barbecues uitgelegd.  

Aanbevolen webshops

Barbecue kopen – Deel 1

Geniet van het prachtige zomerweer en maak een sociale gelegenheid van buiten dineren met een barbecue. Er is een groot scala aan soorten en maten barbecues. Deze gids zal je helpen bij het kiezen van de juiste barbecue voor jou. Nu kan je de barbecue kopen die bij jou past! Voor het kiezen van de juiste barbecues is het belangrijk dat je de volgende vragen voor jezelf beantwoord:

  • Hoe beslis ik het juiste budget voor de aanschaf van een barbecue?
  • Voor hoeveel mensen zal ik de barbecue gemiddeld gebruiken?
  • Zal ik voor een gas- of houtskoolbarbecue gaan?
  • Op welke andere functies moet ik letten bij de aanschaf van een barbecue?

Hoeveel moet ik uitgeven?

De prijs van een barbecue is afhankelijk van een aantal factoren. De grootste factoren zijn de grootte, het aantal functies en de kwaliteit van de barbecue. Dus als je van plan bent de barbecue intensief te gaan gebruiken, is het de moeite waard om wat meer geld uit te geven voor een model dat langer mee zal gaan en met een langere garantie komt. De prijzen van barbecues kunnen hoog oplopen. Voor €15,- euro kun je al een simpele houtskoolbarbecue kopen, voor +/- €150,- heb je al een 2 pits gasbarbecue maar voor een luxere varianten lopen de prijzen op tot €5000,-. Deze luxere varianten hebben meer weg van een buitenkeuken.

Hoe groot moet mijn barbecue zijn?

Elke barbecue heeft een kookoppervlakte die wordt gemeten in vierkante centimeters (cm2). Over het algemeen kunnen de volgende (grove) richtlijnen worden aangehouden:

  • Maximaal 4 personen: je zult een kleiner kookoppervlak nodig hebben (Max 1800cm2)
  • Maximaal 6 personen: je zult een groter kookoppervlak nodig hebben (2000cm2 tot 2500cm2)
  • Maximaal 8 personen: je hebt een van de grotere barbecues nodig (meer dan 2500cm2)
  • Koken voor een grotere groep? Bakplaten en warmhoud-roosters zullen grote hoeveelheden eten warm houden.

In het volgende deel van deze shopping guide zullen gas- en houtskoolbarbecues, functies en veiligheidsvoorwaarden aan bod komen.  

Aanbevolen webshops

Onderhoud gas barbecues

Het vervelende van gas barbecues, is dat ze een instelling hebben genaamd “clean”. Veel mensen zijn hiermee misleid, denkende dat dit de manier is op je barbecue schoon te maken. Net als een houtskool barbecue, moet je een gas barbecue na ieder gebruik schoonmaken. Zorg ervoor dat het rooster schoon is na het barbecueën en borstel de zijkanten en de deksel na gebruik. Gebruik de “clean” instelling voor het voorverwarmen van de barbecue. Ja, hat verbrandt de resten die naar beneden zijn gevallen in de grill, maar het maakt niet echt schoon. Het is van belang dat je regelmatig het rooster optilt en de plekken rond de brander schoon maakt. Een gas barbecue dient minimaal 1 keer per schoon gemaakt te worden. Dit houdt in dat je delen van je barbecue uit elkaar moet halen. Begin, met het loskoppelen van het gas. Vervolgens til je de onderdelen van de grill laag voor laag uit de barbecue. Zodra je bij de branders bent, moet je deze grondig inspecteren. Er mag niks aanwezig zijn dat de gasstroom blokkeert. Indien de brander verstopt is, resulteert dit in oneven verhitting. Zijn de branders niet goed schoon te krijgen? Dan moeten deze vervangen worden. Zodra alle uit de barbecue is, maak je het geheel schoon met een sopje. Als de verf los komt of tekenen van roest zijn, dien je dit te bedekken met hitte werende verg. Eenmaal schoon zet je alles weer in elkaar en check je goed of alle connecties goed zijn. Zet de barbecue aan en laat deze helemaal opwarmen voordat er vlees op wordt gegooid. Hierdoor worden overgebleven zeepresten verbrand.

Onderhoud houtskool barbecues

Als mensen hun barbecues meer zouden zien als hun fornuis, dan zouden er een stuk minder problemen zijn met slijtende grills. Je moet maar zo denken, na te hebben gekookt op je fornuis maak je deze over het algemeen schoon. Natuurlijk zijn er rommelige koks, maar ik kan niet lijken te koken zonder het oppervlak af te nemen. Bij intensief gebruik doe ik een meer grondige reiniging. Dat omvat het weghalen van alle losse onderdelen en het schoonmaken van de branders. Goed… Een barbecue grill moet op dezelfde manier behandeld worden. Iedere keer als je deze hebt gebruikt, dien je deze te reinigen. Op z’n minst lichtjes.

Het reinigen van roosters

Roosters zijn de uitzondering op deze algemene regel. Deze moeten na elk gebruik volledig worden gereinigd. Hiermee voorkom je het vastplakken van vlees op je grill wat het weer eenvoudiger maakt om erop te barbecueën. Nu zijn er talloze producten verkrijgbaar voor het reinigen van een rooster, maar een simpele staalborstel is het beste. Het blijkt dat er weinig mensen zij die deze taak goed weten uit te voeren. Allereerst is het slim om het rooster na gebruik te reinigen, niet ervoor. Zodra het rooster redelijk is afgekoeld, maar nog wel warm is, verwijder je alle overgebleven etensresten met de borstel. Het is veel makkelijker etensresten te verwijderen als deze nog warm zijn en niet als ze afgekoeld zijn en de kans hebben gekregen om uit te harden op het rooster.

Houtskool barbecues

Een van de belangrijke dingen van houtskoolbarbecues is dat je deze schoon maakt na ieder gebruik. Echter zijn er weinig mensen die gebruik maken van deze kans en dumpen alleen het overgebleven as. Het bijhouden van een staalborstel om alle aangekoekte resten weg te halen maken het uiteindelijke reinigen een stuk makkelijker. Ook barbecues met as vangers moeten schoongemaakt worden. Dus elke keer dat u uw houtskoolbarbecue gebruikt, reinig het rooster en borstel het as en overgebleven etensresten weg. Dit voorkomt veel rook en slechte smaken voor de volgende keer. Eens in de zoveel tijd moet je er echt even in en alles wegschrapen wat zich is gaan ontwikkelen op de bodem van de barbecue. Minimaal 1 keer per jaar moet je de barbecue grondig schoonmaken met een emmer sop. Mocht de verf van je barbecue hierdoor slijten kun je de barbecue zelf met hitte werende verf opknappen.